Skip to main content

Legionella bakterileri, insanlarda ciddi enfeksiyonlara neden olabilen mikroorganizmalardır. Lejyoner hastalığı ilk olarak 1976 yılında Philadelphia’da Amerikan Lejyon Kongresi sırasında, otelde kalmakta olan kongre katılımcıları arasında patlak veren bir pnömoni salgınının ardından tanımlanmıştır. Toplam 221 kişinin etkilendiği bu salgında, 34 kişi hayatını kaybetmiştir.

Doğada yaygın olarak bulunan bu bakterinin 40’tan fazla türü bulunur. Legionella bakterisinin 20’den fazla türü insanlarda enfeksiyon gelişimine sebep olabilir. Ancak klinikte en sık enfeksiyona neden olan tür L. pneumophila’dır.

L. pneumophila, dünya çapında doğal su ortamlarında bulunabildiği gibi yapay su sistemleri, bu bakterilerin yüksek sayıda üremesine elverişli ortamlar oluşturabilmektedir. Lejyonellerin çoğalması için en uygun sıcaklıklar 25°C ve 45°C arasındaki sıcaklıklardır, 60°C’nin üzerinde ölürler ve 20°C’nin altında çoğalmaları neredeyse imkansızdır.

Buradan da yola çıkarak Legionella bakterisi üremesi için riskli ortamlar:

– Sıcak ve soğuk su sistemleri ve depoları,

– Hamamlar, spa havuzları, yüzme havuzları ve termal kaplıcalar,

– İçinden az su geçen ya da hiç su geçmeyen borular,

– Duşlar, duş başlıkları ve musluklar,

– Bahçe sulama sistemleri,

– Merkezi klimalar, yangın hortumları,

– Dekoratif havuz ile fıskiyeler,

Laboratuvarımızda, ‘Legionella Risk Değerlendirme ve Analizleri’ ISO/IEC 17020 standardına uygun olarak ve ‘Legionella Tespiti’ ISO/IEC 17025’de standardına göre akredite edilmiş metotlarla yürütülmektedir.

Call Now Button