İşlenmiş gıdaların bozulmasında yer alan bazı mekanizmalar vardır. Bunlardan birincisi mikrobiyolojik bozulmadır, diğeri protein veya lipit parçalanmasına bağlı olarak ürünün kimyasal özelliğini kaybettiğine işaret eden parametredir. Üçüncü parametre ise, sıcaklıkla ters orantılı olarak nemini kaybetmesine bağlı gözlenebilen fiziksel değişimdir.
Raf ömrü, ürününün tüketiminin güvenli olduğuna, istenilen duyusal, kimyasal, fiziksel ve mikrobiyolojik özellikleri koruduğuna ve tedarik zincirinde önerilen koşullar altında saklandığında, herhangi bir değişim olmaması anlamına gelmektedir.
Gıdaların raf ömrü, mikrobiyolojik, kimyasal, fiziksel koşullara ve sıcaklığa bağlı olarak değişmektedir, Modern gıda endüstrisi, tüketici ihtiyaçlarını karşılamak için çok çeşitli, yüksek kaliteli gıda ürünleri sunmaya başlamıştır. Ürünlerin kullanım alanı arttıkça gıdaların dağıtım süreci boyunca taze ve sağlıklı kalmasını sağlayan işleme, paketleme ve dağıtım çözümleri oluşturulmuştur. Buna bağlı olarak, gıdalar raflarda yerini almadan önce raf ömürleri belirlenmeli ve ürünler üzerinde belirtilmelidir. Süt ve süt ürünleri, et ve et ürünleri, sebze ve meyveler, hububat grupları, unlu mamuller, dondurulmuş gıdalar ve paketli gıdalar için farklı raf ömrü süreleri söz konusudur.
Aynı şekilde ürün cinsine göre hızlandırılmış raf ömrü çalışmaları ve tam zamanlı raf ömrü çalışmaları olarak iki grup raf ömrü çalışması kendi arasında ayrılmaktadır.
Oxigen Analiz Laboratuvarı, bu konuda senelerdir kaliteli raporlama süreciyle öncü laboratuvar olup, birçok ürün grubunda birçok müşterisini denetimlerden başarıyla geçirecek, soru işaretine yer bırakmayan bir hizmet sunmuştur ve sunmaya devam etmektedir.