Skip to main content

Günümüzde eski usül gıda işleme ve tüketiciye sunma yaklaşımlarında gerek tüketicinin bilinçlenmesi gerekse ülkelerin gıda yasalarını “daha sağlıklı ve güvenli gıda üretme” doğrultusunda güncellemeleri nedeniyle çok önemli değişimler meydana gelmiş ve Gıda Güvenliği konusu son yılların en önemli toplumsal konusu olmuştur.

Gıda Güvenliği kavramına dar bir çerçeveden bakıldığında, gıdaların amaçlanan kullanımına uygun olarak hazırlanması ve tüketildiğinde tüketicilere zarar vermemesi anlamında kullanılan bir kavram olmakla beraber daha geniş anlamda gıda kaynaklı hastalıklara neden olan biyolojik, fiziksel ve kimyasal etkenleri önleyecek şekilde gıdaların işlenmesi, hazırlanması, depolanması ve son tüketiciye sunulmasını tanımlayan bilimsel bir sistem döngüsüdür. Güvenli gıda ise her türlü bozulma ve bulaşmaya yol açan etkenden arındırılarak tüketime uygun hale getirilmiş gıdadır.

Kalıcı Organik Kirleticiler Dioksin, Furanlar ve PCB’ler

“Dioksin” olarak isimlendirilen bileşen grubu birden çok klor bağlı dioksinler, furanlar ve klorlu bifenillerden oluşur. Gıda ve yemlerde yasal mevzuatlarda limitlendirilmiş ve resmi kontrolü yapılan 7 dioksin, 10 furan ve 18 klorlu bifenil (PCB) bileşiği bulunur.

Dioksinler ve furanlar özel olarak üretilmeyen, özellikle endüstriyel faaliyetler sonucunda klor varlığında organik bileşenlerin yüksek sıcaklıklara maruz kalmasıyla oluşan bileşiklerdir. PCB’ler 1970 yılına kadar özel olarak üretilmiş ve sanayinin birçok kolunda kullanılmıştır. 1970 yılında yasaklanmış olmasına rağmen, sistemlerde ve birçok ortamda hala bulunabilmektedir.

Dioksin adı verilen bileşik grubunun toksik etkisi çalışmalarda ortaya konulmuş ve önemli derecede karsinojenik etkileri tespit edilmiştir. 2,3,7,8-TCDD olarak bilinen dioksin bileşiğinin toksik etkisi aflatoksinlerden 600 kat daha fazladır.

Dioksinler bir başka temel özelliği ise lipofilik olmalarıdır. Bu özelliği ise onlara vücutların yağ dokularında çözünebilme özelliği sağlıyor. Bundan dolayı biyobirikime uğrayıp vücuttan atılamıyor. Özellikle et, süt yumurta ve su ürünleri başta olmak üzere tüm yağlı gıdalarda dioksinler temel kirleticiler olma özelliği mevcudiyeti oluşturabilmektedir.

Teknik ekibimiz GC-HRMS cihazı ile “Dioksin” bileşiklerini yüksek hassasiyet ile tespit etmektedir.

Et & Tür Tayini

Teknik uzmanlarımız, analizleri Real Time, PCR yöntemi ile sunmaktadır.

GDO

Teknik uzmanlarımız, tüm gıda, yem ve katkı maddeleri matrikslerinde kalitatif (nitel) ve kantitatif (nicel) GDO analiz hizmetlerini PCR yöntemi ile sunmaktadır.

Mikrobiyolojik Analizler

Mikrobiyoloji laboratuarımız, yapılan analiz çalışmaları ile geniş kapsamlı patojenik mikro-organizmaları ve toksinlerini tanımlar ve tespit eder.

Raf Ömrü

Gıdalar raflarda yerini almadan önce raf ömürleri belirlenmeli ve ürünler üzerinde belirtilmelidir.

Pestisitler

Başta tahıllar, meyve ve sebzeler, et, balık, süt ürünleri, yağ ve içecekler de yani tüm gıdalarda, yemlerde, bebek ve çocuk ek gıdalarında uzmanlık test hizmetleri sunmaktadır.

PAH

Teknik uzmanlarımız, tüm gıda, yem ve katkı maddeleri matrikslerinde kalitatif (nitel) ve kantitatif (nicel) GDO analiz hizmetlerini PCR yöntemi ile sunmaktadır.

Veteriner İlaç Kalıntıları

Çeşitli gıda matrislerinde 100’ü aşkın veteriner ilaç (hormonlar, beta-agonistler, NSAIDs, antibiyotikler antioksidiyal vb) için güvenilir testler yapmaktadır.

Enerji-Karbonhidrat-Besin Değeri

Besin değeri analizleri ve testleri gıda ürününüzün vitamin ve mineraller dahil olmak üzere besin içeriğini tespiti analizlerini gerçekleştirmekteyiz.

Alkol Analizleri

Laboratuvarımızda Etil-Metil Alkol analizleri yapılmaktadır. Bu yöntemle etil alkol ve metil alkol sonuçlarına göre içkilerin sahte olup olmadığını belirleyebiliyoruz.

Yağ Analizi

Yağlar taklit ve tağşişe oldukça müsait bir ürün grubudur. Analizler yağların kalitesinin bir göstergesidir.

Taklit & Tağşiş

Oxigen laboratuvarları olarak, taklit ve tağşiş ile ilgili analiz hizmetleri sağlanmaktadır.

Koruyucular

Üretilecek ürüne konacak katkının doğruluğunun tespiti açısından saflık analizleri son derece önemlidir.

Renklendiriciler

Uzman ekibimiz ve yüksek teknolojik cihazlarımız ile hizmet vermekteyiz.

Antioksidanlar

Geniş kadro ve yüksek hassasiyetli cihazlarımız ile antioksidanlar konusunda sizlere hizmet sunmaktayız.

Organik Asitler

Karma yem hammaddeleri genelde, maya, mantar ve bakteri çeşitleri ile kontamine durumundadır.

Oxigen Laboratuvarları olarak; gıda maddeleri, yemler, içme suları ve su ile ilgili ürünler ve bunların ambalaj malzemelerinde, bir takım minerallerin ve ağır metallerin analizlerini gerçekleştirmekteyiz. Başlıca analizi yapılan mineraller sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, demir, bakır, fosfor, çinko, krom, kobalt, nikel, selenyum ve mangan gibi elementlerdir. Analizi yapılan ağır metaller ise kurşun, arsenik, kadmiyum, kalay ve civa gibi elementlerdir.

Mineraller, doğada başka elementler ile karışık veya bileşik durumda bulunan ve normal sıcaklıkta katı durumda olan ya da kimyasal yöntemlerle elde edilen inorganik maddelerdir. Doğada oldukça fazla bulunan bu inorganik maddeler, insan vücudunun yaklaşık yüzde 4’ünü oluşturmaktadır. Oransal olarak bu kadar az miktarda bulunmasına rağmen mineraller,vücutta kan ve kemiklerin oluşmasında, sinir fonksiyonlarının sağlıklı bir şekilde sürdürülmesinde, kasların güçlenmesinde ve vücut sıvılarının oluşumunda son derece etkili bir role sahiptir.

Oxigen Analiz Laboratuvarı olarak son teknolojik cihazlarda ağır metal ve mineral analizinde hizmet vermekteyiz.

Vejetaryen ve Vegan Test tekliflerine olan talebin artmasıyla birlikte, bu iddiaları doğrulayabilmek mecburi hale gelmiştir. Vegan vejetaryen testleri ile ürünleri doğrulama, herhangi bir hayvansal ürün veya yan ürün kullanılıp kullanılmadığını belirlemek için malzemelerin üretiminde kullanılan kimyasalların laboratuvar ortamında test edilmesi ile mümkün olur.

Vegan ve vejetaryen testleri, markaların ve perakendecilerin, malzemelerin üretimini, kimyasal yönetimini, risk değerlendirmesini ve malzemelerin vegan vejetaryen sertifikasyonunu elde etmek için çeşitli uygunluk testlerini kapsayan aşamalı bir yaklaşım kullanarak malzemeleri doğru şekilde belirlemelerine yardımcı olur.

Vegan ve vejetaryen pazarından pay almak adına, bazı üreticiler ürünlerini vegan veya vejetaryen olarak beyan eder ve pazara sunarlar. Ancak üreticinin beyanı tek başına güvenilir değildir. Ürünün vegan kriterlerine uygun olup olmadığı, tarafsız, bağımsız ve akredite bir kuruluş tarafından uygulanan çeşitli testler ile kanıtlanmalıdır.

Özellikle gıda alanında faaliyet gösteren üreticiler, her beslenme şekline uygun tüketiciyi düşünen güvenilir bir marka algısını oluşturmak için, her geçen gün giderek artan vegan besin seçeneklerine yönelik artan talebi karşılamalıdır.

Oxigen Analiz Laboratuvarı olarak sizlere Vegan Gıda Analiz hizmeti sunuyoruz.

Farklı mikotoksinler eş zamanlı olarak gıdaları kirletebilir ve insan ve hayvan sağlığını tehlikeye atabilir.

Multitoksinler için başlıcaları; Aflatoksinler, Okratoksin, Deoksinivalenol, Patulin, Zearelon, HT-2, T-2, Citrinin vb. denilebilir.

Onların varlığı, gıda ürününü gıda zincirinin farklı seviyelerinde ve düzensiz bir şekilde kirleten toksik metaboliti olan küflerin büyümesine bağlıdır. Örnekleme prosedürleri bu nedenle analiz edilecek numunenin partiyi temsil etmelidir.

Gıda ürünlerinde yapılan analizlerde OXIGEN Laboratuarlarının büyük deneyimi, farklı gıda matrislerine özgü analitik prosedürleri bulunmakta ve bunları multitoksin analizlerinde kullanmaktadır.

Call Now Button