Artan nüfus, karşılanamayan talep et fiyatlarında artışa sebep olmaktadır. Et ve et ürünlerine hile amacıyla karıştırılan farklı et türlerinin tespiti, tüketicinin korunması, gıdalarda etiket bilgisi mevzuatının uygulanması ve haksız rekabetin önlenmesi açısından önem taşımaktadır.
Sucuk, salam ve sosis; üretim yöntemi ve kullanılan hammaddenin yapısı itibariyle taklit ve tağşişe (hileye) oldukça açık olan et ürünlerdir. Et ve et ürünlerinin fiyatları arttıkça bu tip karışım ürünlerde insan sağlığını hiçe sayarak birçok hile yapılabilmektedir.
Üretimde toplumun tüketmediği hayvan etlerinin (at, eşek, kedi, köpek) kullanılması, çeşitli iç organ (akciğer, dalak, karaciğer, kulak, işkembe, deri, bağırsak, kalp, uterus, meme, testis, dil, lenf yumruları), bağ doku bakımından zengin etlerin (tendo, ligament, fascia, kıkırdak) yüksek oranda kullanılarak bu ürünlerin kaliteli ürün adı altında satışa sunulması, üründeki protein miktarını dengelemek için bitkisel kökenli proteinlerin kullanılması ve son kullanma tarihi geçmiş ürünlerin tekrar homojenizasyon işlemi ile yeniden tüketime sunulması gibi birçok hile uygulanabilmektedir.
Sığır ve koyun etlerine (yapı ve renk benzerliğinden dolayı) domuz eti karıştırılabilmektedir. Et ürünlerinde kullanılan et türlerinin tanımlaması ekonomik sebepler, dini faktörler, etiketin doğrulanması ve haksız rekabetin önlenmesi açısından önemlidir.
Yukarıdaki tüm sebeplerden ötürü et tür analizleri gıda sahtekârlığı ve firmaların güvenilirliği açısından önem teşkil etmektedir. Bundan dolayı analizlerini ise gerekli kılmaktadır.